Miód manuka - jak powstaje, lecznicze właściwości, na co uważać przy zakupie

News

Jeśli chodzi o zdrowe żywienie to bez wątpienia miód manuka staje się wielkim hitem. Wszystko dzięki temu, że działa on antybakteryjnie. Wspomaga między innymi układ krążenia i wpływa dobrze na odporność organizmu. Pochodzi z Nowej Zelandii i poza tym, że ma wiele cennych wartości dla naszego organizmu to niestety będzie drogi.

Czy rzeczywiście warto się na niego zdecydować? Jeśli już będziemy chcieli dokonać zakupu, który słoiczek wybrać, by mieć dobry produkt?

Skąd pochodzi miód manuka

Miód manuka powstaje z nektaru, który zbierany jest z krzewu o takiej samej nazwie. Krzew manuka to roślina wiecznie zielona, która należy do rodziny mirtowatych. Posiada zielone szerokie liście o długości od siedmiu do dwudziestu milimetrów i małe białe kwiaty, które są właśnie źródłem cennego nektaru. Krzew pojawia się głównie na terenie Nowej Zelandii oraz w południowo - wschodniej Australii, gdzie określany jest również jako drzewo herbaciane. Oryginalny i najdroższy miód będzie z tych regionów właśnie.

Kiedy warto sięgnąć po miód manuka

Z tego względu jakie ma właściwości będzie pomocny przy leczeniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy jak i tez przy zespole jelita drażliwego czy relfuksie. Miód manuka może być stosowany przy infekcjach bakteryjnych, ponieważ wpływa korzystnie na układ odpornościowy. może mieć działanie probiotyczne, ponieważ w organizmie spadnie nam ilość szkodliwych bakterii a rosnąć będzie naturalna flora naszego organizmu. Może być pomocny przy leczeniu problemów skórnych. Miód manuka wykorzystywany jest przy zapaleniu dziąseł. Można spożywać go nawet wieczorem po myciu zębów, ponieważ ma działanie antybakteryjne.

Smak miodu

Jak wybrać najlepszy miód mauka

O tym jaką skuteczność ma miód świadczyć będzie stężenie najcenniejszego związku a więc metylglyoaxalu, którego będzie tam niekiedy nawet 1000 mg na kg. A w najlepszych europejskich miodach na kilogram mamy mniej więcej 3 mg tego związku. Methyglyoxal powstawać będzie z nektaru kwiatów krzewu manuka w czasie dojrzewania miodu. Miody manuka o najwyższym stężeniu będą dojrzewać w beczkach nawet przez ponad dwa lata. Badania pokazują, że miód, który ma kilogramie przynajmniej 100 mg tego najcenniejszego związku będzie w stanie zabić bakterie eColi. Kupując miód manuka należy sprawdzić ile będzie w składzie metylglyoaxalu.

Na co uważać, kupując miód manuka

Miód manuka ma wysoką cenę, dlatego na rynku zaczęly się pojawiać produkty rozcieńczone, ale nie mają one już takiej skuteczności, a jednak sprzedawane są drożej niż zwykły miód. Podstawowym certyfikatem dla miodu będzie MGO. To właśnie ono określa ile mamy cennego związku i na ten element zwracajmy uwagę.