Miód Manuka - jak wspiera odporność organizmu?

News

Miody również Manuka będą powszechnie cenionym środkiem spożywczym. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje stosowanie ich przy większej zachorowalności na przeziębienie w celu utrzymywania dobrego stanu zdrowia w przypadku dróg oddechowych, a szczególnie, gdy chodzi o gardło. (https://naturaija.pl/miod-manuka)

Miody Manuka

Miody manuka to miody z kwiatów drzewa herbacianego. Powstaje w Nowej Zelandii. Jest to kraj wyjątkowy czysty pod względem ekologicznym, będzie się charakteryzować się także występowaniem unikatowej roślinności. W 2008 roku oficjalnie potwierdzono wyjątkowy skład miodu manuka, który ma działanie antybakteryjne. Jednak inaczej niż w innych miodach tutaj mamy zdecydowanie większe stężenie składnika takiego jak methylglyoxal, a to sprawia, że ten produkt ma doskonałe działanie przeciwbakteryjne i jednocześnie niezależnie od warunków będzie dobrze funkcjonował. Badania pokazały, że podczas stosowania miodu ilość szkodliwych bakterii maleje a tych dobroczynnych będzie rosła, co sprawia że będzie miał działanie probiotyczne. Oprócz tego charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwgrzybiczne. 

Miody Manuka - wpływ na organizm

Miody manuka od innych miodów różnią się właśnie tym, że mają bardzo wysoki poziom tego związku, który określony jest przez innych nawet jako naturalny antybiotyk. To dzięki temu składnikowi miody Manuka działać będą korzystnie na układ odpornościowy, ale nie tylko. Poprawiają stan skóry, pomagają w leczeniu wyprysków, wysypek, uczuleń, egzemy czy też podrażnień skóry, pomagają w odblokowaniu porów, usuwania martwych komórek naskróka.

Naturalny antybiotyk

Miody Manuka – właściwości

Miody Manuka charakteryzują się również działaniem antyoksydacyjnym. Chronią bowiem przed działaniem wolnych rodników, charakteryzują się działaniem przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym. Wspomagają również leczenie infekcji wywołanych przez gronkowca złocistego. Charakteryzuje się również działaniem przeciwgrzybicznym.

Skąd pochodzi miód manuka

Miód Manuka będzie powstawał z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów krzewu o takiej samej nazwie. Krzew manuka to roślina cały czas zielona, która należy do rodziny mirtowatych. Ma zielone szorstkie liscie, które mają długość od siedmiu do 20 milimetrów oraz drobne białe kwiaty. Krzew znajduje się przede wszystkim na terenie Nowej Zelandii oraz południowo Wschodniej Australii, gdzie będzie określonych drzewem herbacianym. Oryginalny i najdroższy miód pochodzi z tych właśnie regionów i na niego najlepiej będzie się zdecydować, dla naszego zdrowia.